Kunst met Korting

"Ars longa, Vita brevis"

Geschiedenis van de Chinese zijderol

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Chinese zijderollen ook wel hangrolschilderingen genoemd kennen een zeer lange traditie die terugggaat tot de Song-dynastie (960-1279 n.chr.). Chinese liefhebbers van schone kunst bezaten doorgaans een grote collectie ervan die men korte tijd ophing en weer wisselde. Aanleiding voor het vervangen kon zijn het seizoen, de gemoedstoestand en de plaats in het woonhuis. Zo werd bijvoorbeeld in de ontvangsthal minder controversiële werk opgehangen en in de privë-vertrekken juist eigenzinniger werk. In de laatste ruimten kon men het kunstwerk alleen of met vrienden met meer aandacht bewonderen en was vaak ook de lichtval optimaler om het werk echt tot zijn recht te laten komen.

In Japan raakte eind 13eeeuw de hangrolschilderingen in zwang. Maar in tegenstelling tot China werden de rollen, vanwege architectonische redenen, vooral in de private theehuizen van de kunstliefhebbers bekeken, bewonderd én decoratief gebruikt bij de traditionele theeceremonies. De theemeesters hanteerden hierbij strikte normen die voorschreven welke werken in welk seizoen passend waren.

 

Bron: Aziatische Kunst, jaargang 31 nr.3.

 

Mijn Chinese zijderollen

 

Ik heb als kunstenaar mijn hele leven al sterke affiniteit met textiele vormgeving. Niet voor niets inspireerden de Chinese en Japanse hangrolschilderijen mij tot het vervaardigen van een eigen reeks van zeven stuks in grootformaat (2 bij 1 meter) op zijde. Als centraal thema had ik mij ten doel gesteld de zeven dagen van de week uit te beelden via de schitterende Japanse Geisha- en kimonocultuur.

 

Al werkend aan de produktieserie bleek deze nogal tijdsintensief en ronduit meditatief. Het aanbrengen van de speciale zijdeverf op het doek bleek met elke streek een ware uitdaging waarbij ik telkens de vloeiende eigenschap van de verf op het zijde moest zien te manipuleren. Al snel kreeg ik daarbij sterke associaties met de samurai die meesterlijke zwaardkunst ook trainden met het beoefenen van kaligrafie en de schilderkunst. Met één penseelstreek moest men het duel-op-papier zien te bedwingen. Dit kon enkel en alleen met voldoende techniek, concentratie en een juiste gemoedstoestand .....

 

Mijn aankoopadvies

 

Mijn zijden hangrollen hebben ruimte nodig en komen het best tot hun recht bij liefhebbers van kunst die "iets hebben" met het oriëntaalse en de aanverwante spiritualiteit.

 

Zo kan ik mij goed voorstellen dat mijn hangrollen in ruimten, waar bijvoorbeeld Zen, Yoga of Tai-chi bedreven wordt, een decoratieve functie kunnen vervullen. Al naar gelang de (meditatieve) stemming kunnen de hangrollen dan evt. ook geheel volgens de traditie gewisseld worden.

 

Hoewel de complete serie zeven stuks bestrijkt, kunnen de hangrollen elk individueel worden aangekocht. Voor definitieve keuzes raad ik aspirant-kopers aan een bezichtingsafspraak te maken op mijn atelier.

 

 

Bezichtingsafspraak maken >>

 

 

Zijden hangrol van Geisha Marie Troost

Zijden hangrol: maandag

 Zijden hangrol van Geisha door Marie Troost
Hangrol Balinese danseres in zijde door Marie Troost

Woensdag

Dinsdag

Donderdag

Hangrolschilderijen Marie Troost

Vier hangrollen in opbergpot

(klik op afbeelding voor vergrotingen)

Nu te koop

met 20% korting

 

Geen 995,-

maar 795,- euro p./s.

Marie Troost zijderolschildering

Detailafbeeldingen van de zijden hangrollen

Tel : (+31) 0343-515782

E-mail: marie@kunstvanmarie.nl